Elektrisch koken, gemak en veilig

Publicatiedatum: 25-09-2019

- Uit de OFW Vizier - 

Steeds meer mensen gaan over op elektrisch koken, omdat de overheid het gasverbruik wil beperken en duurder maakt. Elektrisch koken heeft vele voordelen, maar wat komt er bij kijken? Projectleider Kars Orsel van OFW legt uit.

“Iedere huurder van OFW kan bij ons een aanvraag doen voor elektrisch koken”, vertelt Kars. “Wij verzorgen dan - kosteloos - in de meterkast een extra aansluiting en we maken een aansluiting in de keuken voor de kookplaat.” Maar als u de kookplaat wilt gebruiken in combinatie met een elektrische oven, dan vereist dat een krachtstroomaansluiting; die meerkosten zijn voor de huurder.

De voordelen van elektrisch koken
Kars Orsel kookt thuis al enkele jaren elektrisch op een inductiekookplaat: “Deze vorm van elektrisch koken heeft het laagste verbruik en is zeer gebruiksvriendelijk. Als je de knop uitzet, is de kookplaat ook niet meer heet, net zoals bij koken op gas. Daarnaast voorkom je bij elektrisch koken de uitstoot van CO2 en fijnstof in je woning. Ook is het veiliger, omdat je niet meer met open vuur te maken hebt. En het schoonmaken van de gladde kookplaat is natuurlijk erg gemakkelijk.”

Gratis stroom met zonnepanelen
Een bijkomend voordeel is dat elektrisch koken goedkoper is dan gas, wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. “Dan wek je immers je eigen gratis stroom op, waardoor je minder betaalt aan je energiebedrijf, omdat je geen gas voor het koken verbruikt.” Kars Orsel maakt de rekensom: “Met gemiddeld 10 zonnepanelen bespaar je zo’n 44 euro per maand aan energiekosten. De helft daarvan, 22 euro, betaal je aan OFW als servicevergoeding voor de panelen. De andere helft is dus de maandelijkse besparing voor de huurder.”

Eenmalige uitgaven voor de huurder
Eenmalige uitgaven waar de huurder rekening mee moet houden, zijn de aanschaf van de kookplaat (vanaf circa 330 euro) en de pannen (vanaf circa 100 euro) voor inductie koken.

  • Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, neem dan contact op met Kars Orsel: karsorselofwnl of (0321) 38 55 51.
  • Vanaf zaterdag 28 september kunt u (op de oneven weken) voor vragen over elektrisch koken en/of zonnepanelen ook terecht in het Energieloket Dronten (De Reling 5). Kars Orsel beantwoordt uw vragen graag tussen 13.00 en 16.00 uur.

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden