Familie Daal komt thuis in Swifterbant

Publicatiedatum: 02-10-2017

Huurders in beeld

Tot drie jaar geleden woonde Leidy Daal met haar gezin nog op het warme eiland St. Maarten, sinds een half jaar is ze Swifterbanter. ‘Lekker, die stilte, het voelt als thuiskomen.’

Veel Nederlanders zouden graag verhuizen naar de Nederlandse Antillen, maar Leidy Daal dacht daar anders over. “Mijn man en ik wilden voor onze kinderen een goede toekomst, maar goed vakonderwijs is er op de Antillen niet. Mijn man is gebleven voor zijn werk, ik ben met de kinderen verhuisd naar Nederland, waar St. Maarten bij hoort.” Op advies van kennissen ging ze in Almere wonen in een kleine huurwoning. Omdat de huur vrij hoog was, tipte haar collega haar over de regio Dronten. Dus schreef ze zich in bij OFW.

Afspraak is afspraak

In januari kwam een woning vrij aan Het Blazoen in Swifterbant. Haar eerste indruk? “Een mooi ruim huis, maar wat is het stil”, zegt ze in een mix van Nederlands en Engels. Op St. Maarten spreekt men nauwelijks Nederlands; dat heeft ze hier moeten leren, bijvoorbeeld op haar werk in Lelystad als laborant bij een cateringbedrijf. Haar kinderen spreken de taal al goed. Brandon (19) studeert in Amsterdam voor ict-medewerker, Leisha (16) zit op het Ichthus College in Dronten. Ze hebben hun plek gevonden, zijn gek op patat en kennen de eigenaardigheden van de Hollanders: “Alles gaat hier volgens afspraak. En dan moet je op tijd komen”, lacht Leidy.

Genieten van de wolken

De familie Daal en hun chihuahua Nicky zijn tevreden, hoewel het soms wennen was. “Zo hebben we hier leren fietsen, want op St. Maarten is dat te gevaarlijk. Vooral voor mijn kinderen is het hier een fijne plek; we hebben prima buren en je hebt alle voorzieningen in de buurt.” Dat vindt dochter Leisha ook, die aanschuift op de bank: “De leukste plek is de tweedehandswinkel in Dronten. Daar haal ik regelmatig voor een paar euro oude elpees.” Zoon Brandon is juist meer van de rust en vindt de woning in Swifterbant daarom prima. Zelf mag Leidy graag hardlopen: “Dan geniet ik van het wolkendek: dat zie je op de Antillen niet. En de wind hier valt best mee, vergeleken met de orkanen daar.”

De zon weer in huis

De vrijstaande villa met plat dak op St. Maarten is een Hollandse rijtjeswoning geworden. Keurig ingericht met haar hobby-orchideeën. “De bananenbomen en palmen mis ik niet echt. We gaan de tuin opknappen als ons woonblok straks gerenoveerd is. En ik zou graag zonnepanelen willen (laten) plaatsen. Ja, hier ligt onze toekomst. We voelen ons thuis.”

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden