Het 'huishoudboekje' moet kloppen

Publicatiedatum: 23-01-2019

Medewerker aan het woord

Het gaat bij OFW weliswaar om vele tientallen miljoenen euro’s per jaar, maar toch benadert Jacqueline van den Berg die bedragen ook als een soort wekelijks huishoudboekje dat ze nauwkeurig in de gaten houdt. 

“Samen met mijn vier collega’s ben ik met allerhande aspecten van financiën bezig. Denk aan het opstellen van de begroting, het verwerken van facturen, de salarisadministratie en het afsluiten van verzekeringen. Tijdens het Open Huis van OFW eind 2016 hebben we bezoekers met papieren fiches laten ervaren hoe OFW met het beschikbare geld omgaat. Het verbaasde veel huurders dat we met veel meer lasten te maken hebben, dan waar zij rekening mee hielden. Dan kun je denken aan het onderhoud van woningen, rentelasten, automatiseringskosten en personeelskosten. We krijgen natuurlijk elke maand de huur van onze huurders overgemaakt, maar daarvan gaat al ruim 25% aan belastingen naar de overheid. Dat geld kunnen wij dus niet gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwbouw.”

“Voor nieuwbouw/moderniseringen en herfinanciering lenen wij grote sommen geld. Mijn werk is het om zo slim mogelijk geld te lenen. Per jaar gaat het dan om 10 miljoen tot 20 miljoen euro aan nieuwe leningen. Ik bewaak ook dat we tijdig voldoende geld in kas hebben. Het geeft mij voldoening als dat lukt. In mijn achterhoofd weet ik dat we werken met geld van de huurder en dat je sociaal en verantwoord om moet gaan met geld.”

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden