Investeren in energiebesparing kost geld

Publicatiedatum: 03-10-2018

Dit jaar hadden we een lange warme zomer. Onvoorstelbaar toch dat er in juli watertekort was in ons natte kikkerlandje. Is dit toeval of is klimaatverandering echt aan de orde? Ik weet wel zeker dat dit laatste het geval is. Niet voor niets hebben vrijwel alle landen in de wereld het Klimaatakkoord in Parijs getekend. Iedereen beseft dat er iets aan de hand is. Het kabinet maakt serieus werk van de uitvoering van het Klimaatakkoord. Ten opzichte van 1990 moet er in 2030 50% minder CO2–uitstoot zijn en in 2050 moeten alle woningen klimaatneutraal zijn. Inmiddels is wel duidelijk dat dit niet vanzelf gaat. Er moet fors geïnvesteerd worden.

Het kabinet ziet woningcorporaties als voortrekker voor het energiezuiniger maken van woningen. Woningcorporaties hebben tegen het kabinet gezegd dat ze bereid zijn te investeren in deze energietransitie, maar dan moeten ze het wel kunnen betalen. Nu betaalt een woningcorporatie jaarlijks een bedrag ter waarde van drie maanden huur aan de overheid. Dit moet veel minder worden. Hier lijkt begrip voor te zijn. Ook hebben corporaties er bij het kabinet op aangedrongen om er voor te zorgen dat de energietransitie niet leidt tot hogere woonlasten voor de laagste inkomensgroepen. Daarnaast moet de bouwindustrie veranderen. Ze moeten duurzamere producten maken en de prijs daarvan moet naar beneden. Men verwacht dat de prijs vanzelf daalt als er meer vraag is, in dit geval van woningcorporaties. Én er zijn veel meer vakmensen nodig. Dat geldt zowel voor mensen die woningen kunnen isoleren als voor mensen die verstand hebben van het ontwerpen, installeren en onderhouden van duurzame installaties.

OFW heeft samen met u al veel gedaan aan energiebesparing. Gelukkig maar, want de belasting op aardgas gaat fors omhoog en die op elektriciteit omlaag. Dan is het fijn om in een goed geïsoleerd huis te wonen. Dat scheelt in stookkosten. Natuurlijk kunt u zelf ook veel doen. Ga zuinig om met energie. U kunt bijvoorbeeld ledlampen plaatsen, OFW vragen om zonnepanelen op uw dak te leggen en de verwarming niet te hoog te zetten.

We gaan graag samen met u aan de slag. Want minder CO2-uitstoot leidt tot een betere toekomst. Zeker voor onze kinderen en kleinkinderen! 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden