Kluswijzer: verwijder en voorkom schimmel

Publicatiedatum: 24-05-2017

Schimmelplekken op de muur of het plafond? Het is niet alleen vies, maar ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid. In deze kluswijzer leest u hoe u schimmel kunt verwijderen, maar bovenal kunt voorkomen. 

Schimmel ontstaat in de loop van het jaar op vochtige plekken in huis. Vooral achter meubels (banken en kasten) is de kans op vochtplekken groot. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld tijdens een grote schoonmaak alle meubels van de wanden te plaatsen en de muren goed te controleren op schimmelvorming. Want wanneer u er snel bij bent, is het makkelijker om de schimmel in huis te bestrijden.


Schimmel verwijderen

Om schimmel van het plafond en muren te verwijderen, kunt u het beste gebruikmaken van soda opgelost in heet water (ongeveer 6 gram soda per liter water). Hiermee kunt u de schimmel van de muur schrobben met bijvoorbeeld een schuursponsje. Is het schimmelprobleem hardnekkiger, gebruik dan bleekwater (ongeveer 250 ml bleekwater in een emmer heet water). Breng deze oplossing aan op de schimmels en laat dit een nacht inwerken. Het kan nodig zijn om deze behandeling een aantal keer te herhalen voor een goed resultaat.

Voorkomen is beter dan… 

Om schimmels te voorkomen, is voldoende ventilatie in uw woning nodig. Tijdens het ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd, zodat muren en plafonds kunnen drogen. De meeste woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie. Bekijk de gebruikerskaart op onze website voor de werking van het mechanische ventilatiesysteem in uw woning (www.ofw.nl/huurder). 


Controleer de kitvoegen in uw douchehoek

Als u dan toch de muren en plafonds controleert, wilt u dan ook de kitvoeg in uw douchehoek controleren? Ook rondom het doucheputje. Kit veroudert namelijk na verloop van tijd, waardoor er lekkage kan ontstaan. Als de kitvoeg niet meer goed aansluit tegen de (wand)tegels, neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. 


Nieuw in ‘Mijn OFW’

In ‘Mijn OFW’ onder ‘Mijn woning’ vindt u vanaf nu een algemene gebruikshandleiding van uw woning. In deze handleiding leest u praktische informatie die van belang is voor de bewoning. Naast de gebruikshandleiding hebben wij gebruikerskaarten ontwikkeld voor de bediening en het gebruik van technische installaties, zoals het mechanische ventilatiesysteem en de warmte-terugwin-installatie.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden