Moderniseringen OFW spreekt aan

Publicatiedatum: 03-03-2020

Excursie ‘Inspirerend duurzaam leiderschap’

Woensdag 19 februari kwamen deelnemers van De Groene Huisvesters en andere geïnteresseerden inspiratie opdoen bij OFW. Tijdens de excursie ‘Inspirerend duurzaam leiderschap’, georganiseerd door de Groene Huisvesters, konden de deelnemers ervaring opdoen om verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. Na een inspiratieronde op het kantoor van OFW, maakten de deelnemers een wandeling door de gemoderniseerde wijken van Dronten.

Directeur bestuurder OFW, Truus Sweringa deelde haar inspiratiebronnen. “In de allereerste plaats inspireren mij de bewoners en medewerkers van OFW. We vinden het belangrijk dat bewoners trots kunnen zijn op hun woning. De ideeën en wensen van hen nemen we dan ook graag mee.” Een andere inspiratiebron van Truus Sweringa is Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman (een psycholoog en pionier op het grensvlak van de economie en psychologie, bekend van zijn boek ‘Ons feilbare denken’). “Daniel Kahneman leert ons dat verlies twee keer zo zwaar weegt als winst. “Wij vragen daarom geen huurverhoging voor de modernisering.” Inspiratiebron Yuval Noah Harari (een historicus en futuroloog) leert dat verhalen kunnen bijdragen aan meer inzicht.

Truus Sweringa:

Soms is de logica van de mens niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Zo denken velen te besparen door de woning kierdicht te maken, maar juist ventileren draagt bij aan drogere, gezondere lucht die met minder energie op te warmen is. Dit moet je wel uitleggen.

OFW heeft hiervoor een beslismodel ontwikkeld, dat de deelnemers aan deze excursie enorm aanspreekt. Simon Sinek leert dat je de waarom-vraag (why)  als uitgangspunt moet nemen en niet meteen de stap naar wat en hoe moet maken. Ook Jan Rotmans is een inspiratiebron met de transitietheorie. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat het belangrijk is om stil te staan bij wat de echte vraag is. Als je doel is minder CO2 uit te stoten, kom je tot andere oplossingen dan wanneer gasloos het uitgangspunt is. Tenslotte werkt OFW vanuit de Trias Energetica. Stap  1 is: Beperk de energievraag, stap 2:  Gebruik duurzame energie, stap 3: Gebruik energiebronnen efficiënt. “Helaas zien we landelijk nog wel eens dat organisaties via een computerprogramma uitrekenen hoe ze net tot een beter energielabel komen, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit  leidt niet tot de optimale keuzen op de lange termijn. Het motto van OFW is dan ook, doe het in een keer goed.” aldus Truus Sweringa.

Moderniseringen in de praktijk

Marco Kersing, manager Vastgoed OFW, toonde de praktijk en resultaten van de modernisering van de woningen. “Opvallend is dat huurders in de praktijk meer energie besparen dan vooraf berekend is. Dit geldt ook voor elektra, terwijl mensen steeds meer apparaten in huis hebben. Huurders besparen na een modernisering gemiddeld 60 euro per maand aan stookkosten. Dit doet hen beseffen dat ook een forse besparing op elektra mogelijk is, wanneer je daar aandacht aan besteed.” Om huurders inzicht te geven in de werkelijke kosten, zet OFW energiemeters in. Hierbij is een samenwerking ontstaan met Natuur en Milieu Federatie Flevoland (NMFF) die de meters nu ook aan woningeigenaren uitleent. Samen ontwikkelden ze de campagne ‘Ontdek je lekje’.

Paulus Jansen, directeur Woonbond

OFW heeft de CO2 emissie van haar woningbezit in tien jaar tijd gehalveerd van 20.000 naar 10.000 ton. Woonlasten zijn gedaald. OFW heeft haar woningbezit nu al op gemiddeld energielabel A. Dat heeft ze gedaan in goede samenwerking met de Huurders Belangen Vereniging en de huurders. Al die grote corporaties kunnen heel wat leren van deze bescheiden sociale verhuurder.

Ontdek je lekje met een energiemeter

Vera Dam, directeur NMFF vertelde over de storytelling die met de energiemeters wordt gedeeld via social media. Bewoners lenen twee weken een energiemeter en delen hun resultaten. De inzichten die mensen hierdoor krijgen, zijn zo kostenbesparend dat het anderen stimuleert. In de energiewinkels kunnen mensen advies op maat krijgen. Dankzij de Regeling Reductie Energieverbruik kunnen bewoners kleine maatregelen, zoals radiatorfolie en tochtstrips vergoed krijgen. Er ontstaat een positieve vibe van mensen die energiebesparing en lage lasten tot een sport verheffen.

Flevoland loopt voorop in deze aanpak. NMFF heeft de campagne inmiddels in heel Flevoland uitgezet. De samenwerking tussen NMFF en de corporaties is bijzonder effectief.

Huurders beslissen mee

Claudia van Loveren, voorzitter van de HBV deelde de positieve ervaringen van huurders. Zij riep de deelnemers aan de excursie op in de eigen omgeving te kiezen voor het voordeel voor de huurder en het laten meebeslissen hoe de woning verbeterd wordt. “Maak gebruik van de ervaring, zodat een verbetering door de bewoner met trots uitgedragen wordt.” 

Door de gemoderniseerde wijken

Na deze gloedvolle betogen, bezocht de groep deelnemers de gemoderniseerde woningen van OFW. Het begrip modernisering spreekt aan. “Het is een meer toekomstgericht woord dan renovatie, wat een technische bijklank heeft. Storytelling is belangrijk leerden wij vandaag. Opvallend is dat de woningen eruit zien alsof zij nieuw gebouwd zijn. De levensduur verlenging van 40 jaar lijkt in die optiek zelfs kort. In de praktijk zullen deze woningen langer meegaan!” aldus de Groene Huisvesters. Ook valt op dat na modernisering het gevelbeeld in de straten veel gevarieerder is. Huurders kiezen de eigen voordeur en ook in de plattegrond, keuken en douche is de keuze groot. De niet aangepakte woningen van woningeigenaren vallen op doordat die er minder goed uitzien. “Woningeigenaren kunnen meeliften in de plannen, maar dat beperkt zich meestal tot het vernieuwen van daken of onderdelen van de gevel. Financiering blijkt een struikelblok te zijn.” aldus Marco Kersing.

De Groene Huisvesters:

Het bloemkozijn met erker en brede vensterbank is een prachtig voorbeeld van een bewonerswens die de woning meteen veel aantrekkelijker maakt. Ook de afdakjes boven de voordeuren en de afwerking van de gevel spreken aan. Het straalt kwaliteit uit waar je warm van wordt!

Over de Groene Huisvesters

Groene Huisvesters is een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. Jaarlijks organiseert Groene Huisvesters excursies / bijeenkomsten om elkaar te inspireren en ervaring op te doen.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden