OFW en HBV zijn het eens over het huurbeleid

Publicatiedatum: 24-04-2017

OFW en HBV zijn het eens over het huurbeleid

“We willen wonen betaalbaar houden”

Per 1 juli 2017 wijzigt OFW voor vrijwel al haar huurders het maandelijkse huurbedrag. Binnenkort krijgt elke huurder persoonlijk bericht over deze jaarlijkse huurverhoging.

Waarom wijzigt de huur?

Voor de meeste woningen geldt een huurverhoging. Wel is de gemiddelde verhoging dit jaar lager dan over 2016. Met de huuropbrengst betaalt OFW de investeringen in verouderde woningen en de bouw van nieuwe woningen. Maar ook rente en aflossingen en de organisatiekosten van OFW worden ervan betaald. Daarnaast moet OFW bijdragen aan de verhuurdersheffing voor de overheid. Overigens investeert OFW in energiemaatregelen, zodat bewoners profiteren van meer comfort en lagere energielasten.

Wat is de huursombenadering?

De overheid geeft alle woningcorporaties dit jaar de ruimte om een maximale verhoging door te voeren. Dat heet de huursombenadering. Dat betekent dat de huursom van OFW voor het totale woningbezit niet meer mag stijgen dan 1,3%. Binnen deze totale huursom mag OFW verschillende huurverhogingspercentages rekenen voor verschillende woningen, huurbedragen en inkomensgroepen.

Hoe zijn de huren vastgesteld?

OFW heeft – samen met de Huurders Belangen Vereniging – gekeken naar een zo eerlijk mogelijke verdeling. Doel is om de huren zo veel mogelijk gelijk te trekken en te baseren op de streefhuur. De streefhuur is het bedrag dat een nieuwe huurder nu zou moeten betalen voor die woning. Het beleid blijft om de huur niet tot boven de maximale sociale huurgrens (€ 710,68) te verhogen, ook al zou dit wel mogen.

Wat betekent dit voor huurders?

De huur van bewoners die tot 80% van de streefhuur betalen, wordt verhoogd met 2,8%. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die al heel lang in dezelfde woning zitten. 

Huurders die tussen de 80 en 95% van de streefhuur betalen, krijgen 1,8% verhoging. 

De grootste groep huurders van OFW betaalt nu al bijna of helemaal de streefhuur. Die groep krijgt een beperkte huurverhoging van 0,8%. 

Voor wie geldt een inkomensafhankelijke heffing?

Alleen voor huurders met een inkomen boven € 40.349 geldt net als vorig jaar een inkomensonafhankelijke huurverhoging van 4,3%. De inkomensafhankelijke huurverhoging geldt niet meer voor gezinnen van vier of meer personen en huurders die ouder zijn dan 65 jaar.

Voor wie wijzigt er niets?

Voor een aantal woningen geldt geen verhoging, omdat die woningen anders te duur worden. Voor een klein aantal andere woningen geldt zelfs een huurkorting van 0,1%, omdat deze nog niet gemoderniseerd zijn en een ongunstig energielabel hebben. 

Adjunct-manager Wonen Marcha Groen van OFW:

‘’OFW vindt de betaalbaarheid van belang. We hebben ons sociale gezicht getoond door de huren beperkt te verhogen. Een procent verhoging is niet veel, hoewel een tientje soms best veel geld kan zijn. Juist de huursombenadering biedt ons de mogelijkheid om de verschillende huren beter op elkaar af te stemmen en de lasten eerlijker te verdelen. Het is fijn dat de HBV ons daarin steunde.’’

Voorzitter Gerard Corjanus van de Huurders Belangen Vereniging (HBV):

‘’De onderhandelingen met OFW zijn vlot gelukt. We waren er snel uit, omdat we ook goed op de hoogte zijn gehouden. We vinden de huurverhoging acceptabel, helemaal als je ziet hoe OFW de huizen onderhoudt en erin investeert. Als bewoner profiteer je ook weer van die verbeteringen. We krijgen veel complimenten van huurders en andere huurdersverenigingen over de betaalbaarheid en hetgeen wat je ervoor krijgt. Wij zijn dik tevreden.’’ 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden