OFW installeert elektrisch koken en hybride warmtepompen

Publicatiedatum: 10-01-2019

Duurzaamheid begint ook in je woning

Alle grote moderniseringsprojecten van OFW zijn bijna afgerond. Daarom kijken we nu hoe we een volgende stap kunnen zetten met bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrisch koken en een hybride warmtepomp. Sluit je bij ons aan?

Energieneutraal, hoe werkt dat?
Het energiezuinig maken van woningen draagt bij aan duurzame en daarmee toekomstbestendige woningen. De Nederlandse regering heeft hier samen met veel andere landen afspraken over gemaakt. Zo moet er in 2030 50% minder CO2-uitstoot zijn ten opzichte van 1990. In 2050 moeten alle woningen zelfs energieneutraal zijn. Dat betekent dat een woning dan alleen nog maar duurzame energie verbruikt, zoals zonne- of windenergie. Het bijkomend voordeel is dat u bespaart op uw energiekosten.

Welke mogelijkheden biedt OFW?
Energieneutraal wonen en de gasaansluiting de deur uit, is ook het motto van OFW. Dat kan op verschillende manieren en in verschillende snelheden, vertellen manager Vastgoed Marco Kersing en projectvoorbereider Kars Orsel. Zo bieden zonnepanelen, elektrisch koken en een hybride warmtepomp veel voordeel voor het milieu en voor de portemonnee van bewoners. 

Zonnepanelen, gratis energie in huis
Op veel huurwoningen van OFW zijn de afgelopen jaren - op verzoek van bewoners - al zonnepanelen gelegd die bijdragen aan de eigen elektriciteitsopwekking. U betaalt een kleine vergoeding aan OFW, maar u realiseert een flinke bezuiniging op uw energierekening. Nog steeds kunnen bewoners zich bij OFW aanmelden voor het laten installeren van zonnepanelen op het dak van hun woning.

Elektrisch koken, iets voor u? 
“De energie van de zonnepanelen kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld elektrisch koken”, vertelt Kars Orsel. OFW hoopt de komende jaren steeds meer huurders te overtuigen om daarvoor te kiezen. Maar bewoners kunnen zelf het moment kiezen om zich aan te melden. Want wellicht voldoet uw huidige kookvoorziening nu nog prima. Inmiddels zijn circa vijftig woningen van OFW al voorzien van een elektrische kookvoorziening.

Wat verandert er met elektrisch koken?
Bij een overstap verzorgt OFW de ontkoppeling van de gasaansluiting naar de keuken en installeert de vereiste elektra-aansluiting. Een kookplaat en eventueel een oven zijn voor rekening van de huurder. Ook heeft u geschikte pannen nodig. Elektrisch koken biedt voordelen: een inductiekookplaat bijvoorbeeld voelt niet heet aan tijdens het koken. En bij gas is er het risico van brand of explosie. Ook kan de aanwezigheid van CO2-deeltjes een gezondheidsrisico met zich mee brengen. Astmatische patiënten kunnen hier last van hebben. Omdat gas steeds duurder wordt ten opzichte van elektrisch, scheelt het u ook in de portemonnee.

Hybride warmtepomp, iets voor u? 
Voor de verwarming van uw woning gebruiken de meeste woningen nu de centrale verwarming, gevoed door een cv-ketel. Om dit gasverbruik te verminderen wordt de hybride warmtepomp steeds vaker gebruikt. Waar bij elektrisch koken de bewoner de keus mag maken om over te schakelen, bepaalt OFW bij de installatie van een hybride warmtepomp voor welke huizen het geschikt is. “Belangrijk bij een hybride systeem is dat een woning goed geïsoleerd is”, weet Marco Kersing. “Dan heeft de pomp het meeste effect. Natuurlijk voldoen veel van onze woningen daaraan, maar sommige huizen zijn nog niet zover. Om geen verkeerde verwachtingen te scheppen, nemen wij daarom contact op met de bewoners van een groep geschikte woningen.”

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Het is een kast van ongeveer 1 meter breed en 1 meter hoog bij een halve meter diep. De kast hangt op 1,60 meter hoogte, meestal in de zolderruimte. De hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel en aan de ventilatiebox. Hij zet de warme ventilatielucht uit de woning - en eventueel de buitenlucht - om naar de centrale verwarming. Als het kouder dan zo’n 6 °C wordt, schakelt de cv-ketel bij om het behaaglijk warm te houden. Al met al bespaart een woning daarmee gemiddeld 30-40% op het gasverbruik.

Wat betekent de overstap voor u?
Stel dat uw woning in aanmerking komt, dan neemt OFW contact met u op. Aan u is de keuze om het te doen. In alle gevallen zorgt OFW voor een keurige montage van het gehele systeem. Als uw woning al voorzien is van zonnepanelen, hoeft alleen de warmtepomp kosteloos geïnstalleerd te worden. Moeten er zonnepanelen gelegd worden, dan doet OFW dat ook. U betaalt daarvoor alleen de maandelijkse onkostenvergoeding, maar profiteert van de energieopbrengst van zowel de zonnepanelen als van de warmtepomp. Daarnaast geniet u van een comfortabel binnenklimaat en u draagt samen met OFW bij aan een duurzame wereld. 

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, neem dan contact op met Kars Orsel, projectvoorbereider van OFW: karsorsel@ofw.nl of (0321) 38 55 51.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden